מהי טראומה?
- גליה אטיב
- 10 במאי
- זמן קריאה 4 דקות
טראומה היא תגובה רגשית, קוגניטיבית וגופנית לחוויות קשות שהאדם חווה, לעיתים קרובות, חוויות שמפרות את תחושת הבטחון והשליטה של הפרט, כגון אלימות, תאונה, אסון טבע או חשיפה לאירועים חמורים נוספים. לעיתים התגובה יכולה לכלול שינויים פיזיים ורגשיים שנמשכים לאורך זמן. לאחר האירוע, תגובת האדם היא לעיתים הלם, ולעיתים האירוע נחרת בזיכרון לאורך זמן.
כל חוויה טראומטית, בין אם מדובר באירועים בודדים כמו תאונות או אסונות טבע, ובין אם מדובר בחוויות חוזרות ונשנות כמו הזנחה או אלימות, יכולה להוביל להופעת רגשות בלתי צפויים, לפלשבקים, מתח נפשי, פגיעה במערכות יחסים ואפילו בתסמינים פיזיים כמו סחרחורת, בחילות וכאבי ראש. הטראומה יכולה לגרום לשינויים במבנה הנפשי של האדם ויש אנשים שיתקשו להמשיך בשגרת חייהם. הטראומה אינה תמיד נקבעת אך ורק לפי עוצמתה של החוויה עצמה, אלא גם על פי האופן שבו האדם מעבד אותה.
סוגי טראומה עיקריים:
טראומה אקוטית – זו טראומה שנגרמת על ידי אירוע חד פעמי, כמו תאונה, פציעה או אסון טבע. בדרך כלל, מדובר בחוויה אינטנסיבית אך מוגבלת בזמן, שבסופו של דבר עשויה להתפוגג אם האדם מקבל טיפול מתאים.
טראומה כרונית או מורכבת – טראומה הנגרמת מחשיפה ממושכת לאירועים קשים, או חיים בסביבה לא יציבה כגון התעללות רגשית או פיזית.
טראומה משנית - מתפתחת בגלל חשיפה לסבל של אנשים אחרים כמו מטפלים הנקראים לסייע במצב טראומטי, למשל: מטפלים שנחשפו לאירועי ה-7 באוקטובר, הם נמצאים בסיכון לפתח קהות חושים והדחקה כדי להגן על עצמם מפני מצוקה.
טראומה התפתחותית – טראומה שקשורה לחוויות של הזנחה, אובדן או היעדר ביטחון רגשי בילדות. כאשר טראומה כזו לא מטופלת, היא יכולה להשפיע על ההתפתחות הרגשית, החברתית והקוגניטיבית של האדם לכל אורך החיים.
השפעת הטראומה על הנפש
לטראומה השפעה עמוקה על הנפש. הטראומה עלולה לגרום לפעילות יתר של מערכת העצבים, מה שמוביל לתסמיני חרדה, התקפי זעם ועוררות יתר, אשר עלולות לגרום לשיבוש בהבנת העצמי, במערכת האמונות וביכולת ליצור קשרים בריאים עם אחרים. לעיתים קרובות, אנשים שחוו טראומה מדווחים על תחושות של בדידות, חוסר ערך, ואובדן האמון בעצמם.
תסמינים רגשיים של טראומה:
זיכרונות טורדניים טראומה עשויה לגרום לכך שהזיכרון של האירוע ימשיך להטריד את האדם לאורך זמן. אנשים שחוו טראומה עלולים לחוות פלאשבקים (זיכרונות שמציפים את המחשבה באופן לא נשלט) או סיוטים, ולעיתים הם מוצאים את עצמם מרגישים כאילו הם חווים מחדש את האירוע הטראומטי, גם אם הוא קרה שנים רבות קודם.
חרדה ודאגה מתמדת: אדם שחווה טראומה עשוי לחוות תחושת מתח נפשי גבוהה, לעיתים מבלי להבין את הסיבה. הפחד מדברים כמו אובדן שליטה, או פגיעות חוזרות ונשנות, יכולים לשתק את האדם ולמנוע ממנו התנהלות נורמטיבית.
דיכאון: טראומה יכולה להוביל לדיכאון כרוני, תחושות של חוסר ערך, תחושת ניתוק מחוויות החיים, והרגשה של חוסר עתיד.
הימנעויות חברתיות: לאחר חוויות טראומטיות בעיקר טראומות רגשיות, אנשים יכולים להימנע מקשרים חברתיים וממצבים שמעוררים בהם זיכרונות מהאירועים. זה יכול להוביל לבדידות ולתחושת ניכור, תחושת זרות בחברה, קושי ביצירת קשרים אינטימיים, ותחושת חוסר תמיכה.
תחושת נתק מהמציאות: לעיתים, טראומה יוצרת תחושות של ריחוק, חוסר קשר עם עצמך או עם הסובבים אותך. זה יכול להוביל לתחושת זרות כאילו אתה נמצא מחוץ לחיים שלך.
כעס ותחושת חוסר אונים: טראומה עלולה להוביל לכעסים בלתי נשלטים, תחושת חוסר אונים, ותחושת חוסר שליטה על החיים. תחושות אלו עלולות להתפרץ במצבים יומיומיים, ולהשפיע על מערכות יחסים וקשרים אישיים.
איך טראומה משפיעה על הגוף?
הטראומה לא מותירה רק חוויה נפשית או זיכרון, אלא חודרת לעמקי הגוף. חוויות טראומטיות מעוררות את מנגנוני הלחץ בגוף, המשפיעים על מערכת העצבים, הלב, מערכת החיסון ומערכות נוספות. כאשר אדם חווה טראומה, תגובות כמו דפיקות לב מואצות, התכווצות שרירים, והפסקות נשימה יכולים להתרחש כתוצאה מהגירוי הטראומטי, ולעיתים, הגוף נשאר במצב של "היכון" (fight or flight) גם לאחר סיום האירוע, מה שמוביל לתגובות פיזיות ורגשיות ממושכות.
ההשפעות הגופניות של טראומה כוללות:
כאבים כרוניים: כאבים שנשארים בגוף, לעיתים ללא סיבה פיזית ברורה.
בעיות במערכת העיכול: לחץ רגשי ממושך יכול להשפיע על מערכת העיכול ולגרום לבעיות כמו עיכוב בעיכול, שלשולים או עצירות.
מתח שרירי: טראומה יכולה להוביל למתח ממושך בשרירים, במיוחד באזורים כמו הכתפיים, הצוואר והגב התחתון.
בעיות שינה: חרדה ודאגה בעקבות טראומה עלולות להפריע לשינה ולהוביל לבעיות כמו נדודי שינה או סיוטים.
הטיפול הרגשי גופני בטראומה
הטיפול בטראומה דורש גישה כוללת שמביאה בחשבון את הקשר ההדוק בין הגוף לנפש. טיפול פסיכותרפי גופני הוליסטי מתמקד בהבנת ההשפעות המורכבות של טראומה על הנפש והגוף ומציע דרכים לשחרור מתחים רגשיים וגופניים. גישה זו מבוססת על ההבנה כי הגוף זוכר את החוויות הטראומטיות, ולעיתים יש צורך בשחרור הפיזי של רגשות ודפוסים גופניים לא מודעים, על מנת לאפשר ריפוי רגשי.
הפסיכותרפיה הגופנית הוליסטית לא עוסקת רק בתודעה או במילים, אלא גם בשחרור הפיזי של מתח שנמצא בגוף. כאשר אדם חווה טראומה, חוויותיו הרגשיות "נרשמות" בגופו – בעצביו, בשריריו ובמערכות שונות. שחרור המתח הזה יכול להתרחש בעזרת טכניקות גופניות, כגון:
מגע: טיפול באמצעות מגע מאפשר להכיר את החסימות הרגשיות המתבטאות בגוף ולשחררן ולהחזיר את החיבור בין הגוף לנפש.
נשימות: מאפשרות לגוף לשוב למצב של רוגע ולהפחית את המתח.
תנועה: השפעתה על הגוף יכולה לשחרר אנרגיות תקועות ולהחזיר את האדם לרגשות של שליטה וביטחון.
שיח: ביטוי הכאב, המצב הפיזי והרגשי ומתן מרחב לתובנות וצמיחה.
הכוונה מנטלית: עבודה על תודעה מדויקת יכולה לשפר את ההבנה של האזורים בגוף בהם הטראומה מאוחסנת ולסייע בשחרור רגשי.
סיכום
הטראומה היא חוויה עמוקה ומורכבת, המשפיעה על כל תחום בחיים, הן ברמה הרגשית והן ברמה הגופנית. חוויות טראומטיות יכולות להותיר חותם ארוך טווח, אך ניתן להתמודד איתן ולטפל בהן בעזרת גישת פסיכותרפיה גופנית הוליסטית. טיפול כזה מתמקד בשחרור רגשי ופיזי תוך שימת דגש על החיבור בין הגוף לנפש. בכך, ניתן להחזיר את האדם למסלול של ריפוי, איזון ושלמות.
באמצעות טיפול מבוסס-גוף, האדם יכול ללמוד לא רק להתמודד עם הטראומה, אלא גם לשוב לחיים מלאים ומאוזנים, תוך חיזוק הקשר עם עצמו ועם סביבתו.
Comments